+46 390 415 08info@sharemusic.seBox 56, 563 22 Gränna

Talk 3 - New interfaces & Innovative arts

25 maj
18:00-19:30

Hur påverkar ny teknik konstens utveckling? I Talk 3 möter vi tonsättare och musiker som intresserat sig för de möjligheter som teknologin har öppnat upp för konst och musikskapande. Vi tittar tillbaka på ShareMusics föreställning Mondgewächse och de förutsättningar som fanns 2014. Hur mycket har förändrats? Vad har blivit bättre? Vart står vi idag? Hur ser det ut i framtiden? Kommer vi att kunna musicera med bara tanken? Är vi redan där? 2020 träffades Peter Larsson och Lloyd May under ett ShareMusicTechLab som andades innovation på en helt ny nivå.  

Talk 3 leds av Klas Nevrin, lektor på institutionen för jazz vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm  

Om ShareMusicTechLab 
I mars 2020 genomfördes #ShareMusicTechLab i Skövde. Syftet med labbet var att utforska musikverktyget MiMu Gloves och en helt ny neurosensor. Lloyd May arbetade med musikerna Peter Larsson och Gusten Aldenklint för att undersöka effektiviteten av neurosensorn som konstnärligt verktyg. Arbetet fokuserade på vilka rörelser som är mest expressiva för att skapa musik i syfte att kalibrera sensorn. Neurosensorn som undersöktes i labbet är extremt känslig. Den läser av signaler från muskel- och nervfibrerna så distinkt att den uppfattar intentionen av en rörelse. Hjärnan skickar impulser till exempel till armen och dessa impulser uppfattar sensorn. Med andra ord, man kan kontrollera sensorn med tankekraft, bara genom att föreställa sig en rörelse. 

Om Mondgewächse  
Mondgewächse är ett musikverk där nutida kammarmusik möter musikteknologi. Ett gåtfullt och expressivt verk, där traditionella instrument, sensorer och live motion tracking skapar musiken i realtid på scenen. 

Mondgewächse producerades av ShareMusic & Performing Arts och hade urpremiär 2014. Tonsättaren Patricia Alessandrini låg bakom musikverkets idé, att utforska relationen mellan musikern och instrumentet från olika håll. Ensemblerna som medverkade i uruppförandet var Gageego från Göteborg och In:fluence Ensemble från ShareMusic. 2020 tilldelades Mondgewächse NIME Accessibility Award (NIME, The International Conference on New Interfaces for Musical Expression).  

 

Medverkande

Patricia Alessandrini, tonsättare, ljudkonstnär och lektor vid Stanford University  

Lloyd May: Forskare, musiker, teknolog och doktorand vid Stanford University  

Peter Larsson, Musiker och textförfattare 

Klas Nevrin, Lektor på institutionen för jazz vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 

Sophia Alexandersson, verksamhetschef och konstnärlig ledare, ShareMusic & Performing Arts 

Patricia Alessandrini är en kompositör / ljudkonstnär som skapar kompositioner, installationer och performancesituationer. Hon arbetar ofta interaktivt och intermedialt. Hennes verk har presenterats i Amerika, Asien, Australien och mer än 15 europeiska länder. Patricia är lektor vid Stanford University, Center for Computer Research in Music and Acoustics (CCRMA). Hon forskar om immersive experiences – konst som en omfattande helupplevelse, t ex VR-teknik. Hennes forskning omfattar även instrumentdesign för inkluderande framträdanden.  

Peter Larsson är musiker och har varit involverad i ShareMusic sedan 2002. Han har bland annat varit med i föreställningarna Gryning i Galamanta och Mondgewächse samt ensemblen Parasonic. Peter deltar också i ShareMusics mentorsprogram och har under det senaste året arbetat med en självbiografisk föreställning tillsammans med andra konstnärer. 2012 deltog Peter även i Teater tidlös uppsättning av Gästabud på Borgen Gälakvist.  

Lloyd May är forskare, musiker och teknolog med intresse för ljudets tillgänglighet och interaktivitet. Född och uppvuxen i Carletonville, Sydafrika, och för närvarande doktorand vid Center for Computer Research in Music and Acoustics (CCRMA) vid Stanford University. I sin forskning intresserar han sig för ett brett perspektiv på tillgänglighet som handlar om bl a maskininlärning, instrumentdesign, musikanalys och tillämpad musikkognition. Som teknolog har Lloyd utvecklat analoga syntesinstrument och installationer, och utforskar för närvarande datorbaserade sätt att sonifiera imaginära ljud.  

Tillgänglighet

I anmälningsformuläret kan du meddela oss om du har särskilda behov. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och gör vårt bästa för att anpassa alla våra evenemang. 

Kontakta oss gärna med frågor.